We hebben geluk met onze mensen

11-12-2023
We hebben geluk met onze mensen

Peter Blansjaar, Productiemanager, VDH Products

Peter Blansjaar (36) werkt bijna 4 jaar voor VDH. “De balans tussen techniek, visie en mensenwerk bevalt me uitstekend”

Van huis uit

‘Liefde voor de techniek heb ik van huis uit meegekregen. En ik heb het altijd interessant gevonden om dingen te maken en vervolgens te zien bewegen. Vanzelfsprekend dus dat ik de opleiding elektrotechniek ging doen, waarna ik begon als tekenaar in de installatietechniek.’

Mix van techniek en mensenwerk

‘Maar dat was niets voor mij. En ik gooide het over een andere boeg: ik ging de PABO doen, om als meester natuurlijk kinderen enthousiast te gaan maken voor de techniek. Toch ben ik uiteindelijk niet in het onderwijs terechtgekomen. Wel bij VDH. Eerst in de meer technische functie van hoofd engineering, en inmiddels in de mix van techniek en mensenwerk die bij de functie van Productiemanager hoort.’

Het grotere plaatje

‘Ik zorg er samen met productiecoördinator Jannes voor, dat iedereen op de werkvloer weet waar zij/hij aan toe is. Onze mensen hebben allemaal hun eigen deel van het grotere productieproces waar ze verantwoordelijkheid en invloed in hebben. Ik loop regelmatig over de werkvloer om te kijken of de orders bij iedereen een beetje gelijk blijven, zodat iedereen door kan met zijn of haar stukje in de lijn van het proces. We zorgen ook dat iedereen voeling blijft houden met het grotere plaatje, het eindproduct.’

De werkdruk verdelen

‘Als productiemanager bewaak ik meer dan alleen het proces. De werksfeer is ook erg belangrijk. Mensen moeten met plezier naar hun werk komen en met plezier weer naar huis gaan. Ik houd de werkdruk goed in het oog. Soms komt er een spoedorder tussendoor, en er zijn natuurlijk gewoon targets die we moeten halen, maar de manier waarop we de orders verdelen en het werk over afdelingen verdelen helpt de lasten verdelen. We werken inmiddels met ruim 50 mensen in de productie. En als het nodig is springen Jannes en ik gewoon even bij.’

Initiatief en eigen verantwoordelijkheid

‘Het omgaan met collega’s is een fantastisch aspect van dit werk. Ik heb de werkruimte van mijn voorganger, op de eerste verdieping met uitzicht over de productiehal, verruild voor een plek op de werkvloer zelf. We hebben veel geluk met onze mensen: ze zijn gedreven en nemen initiatief. Binnen VDH heerst een cultuur waarin initiatief en eigen verantwoordelijkheid worden gestimuleerd. We spreken elkaar aan op ons werk en waarderen elkaar. En ideeën over verbeteringen in het proces komen ook vanaf de werkvloer.’

Zorgvuldigheid

‘Op dit moment loopt er een zeer grote order voor een transportkoelingproducent. Dat vraagt op zo’n moment aanpassing van de productieruimte. We hebben nieuwe werkplekken gegenereerd en de opstelling veranderd. En er ontstond natuurlijk ruimte voor nieuw personeel. Je neemt niet in een keer alle handjes aan die je kunt gebruiken, want je wilt mensen zorgvuldig kunnen laten opleiden, zodat ze eruit kunnen laten komen wat erin zit.’

Techniek, visie en mensenwerk

‘De dagen achter de monitor bij engineering heb ik verruild voor de praktijk van de productiehal. Natuurlijk blijft systematisch denken een belangrijk onderdeel van mijn werk. En op het gebied van automatisering zijn we ook bezig om slagen te maken. De balans tussen techniek, visie en mensenwerk in dit vak bevalt me uitstekend. En dat is ook de motor achter het succes van VDH.’