Met iedereen door een deur

27-05-2022
Met iedereen door een deur

Bettie Boonstra, bestückster, VDH Products

Begonnen bij Philips

‘Ik ben al vroeg met school gestopt en begonnen met werken. Zo ging dat in die tijd als je opgroeide in een groot gezin. Ik begon in de montage bij PEN Controls, en ben daarna bij Philips in de bestücking aan de slag gegaan. Eerst werd je getest en opgeleid, want je moest met twee handen tegelijk kunnen werken. Je plaatste kleine componentjes en weerstandjes. Moet je voorstellen dat je met hele rijen meiden in zo’n hal aan het bestücken was. Bij Philips ontmoette ik ook mijn man. We kregen kinderen en ik ben toen, ook weer omdat dat zo ging in die tijd, gestopt met werken.’

Aangenomen door VDH

‘Toen de kinderen groter waren, wilde ik graag weer wat doen. Na wat omzwervingen kwam ik in dienst bij VDH in Roden. Dat was niet eens via een vacature. Na aansporing van mijn man ben ik in de auto gestapt en naar Roden gereden en heb om een gesprek gevraagd. Toen ze van mijn kennis en ervaring hoorden en zagen wat ik kon, werd ik meteen aangenomen. Dat is nu alweer 21 jaar geleden.’

Bestücking is echt vrouwenwerk

‘Ik hou van het gepiel, van de elektronica, van het solderen. Bestücking is echt vrouwenwerk, waarschijnlijk omdat vrouwen fijnere vingers hebben. En het leuke van VDH is dat er zoveel verschillende producten door je handen gaan. Je weet van alles wat je maakt waar het voor is, ventilatiesystemen op scholen, installaties in schepen en spuiterijen, melkmachines en fruitrijpingsinstallaties. De bestücking is hier een kleine gezellige afdeling. Niet té gezellig natuurlijk, want je moet wel het hoofd erbij houden.’

Paraaf op de printplaat

‘Naast fijne handen vraagt het werk de nodige concentratie. Wij plaatsen de grotere componentjes (bijvoorbeeld ELCO’s en LEDS) en halen de printplaat dan door de soldeermachine of solderen de componenten met de hand. We zetten onze paraaf op de printplaten die we geassembleerd en getest hebben, zodat ze bij foutjes herleid kunnen worden. Maar als je een componentje met de plus en min verkeerdom plaatst, merk je dat bij het testen meteen hoor. En dan vervangen we het even.’

Assembly-X

‘Een enkele keer komt er nog een oude printplaat voorbij, en dan lees je van papier wat je moet doen. Het meeste werk staat tegenwoordig in Assembly-X, een superhandig programma waar je op beeld elke stap in het proces ziet. Dat is handig bij de afwisseling van werk hier. Ik geniet daarvan, dan doe je dit en dan weer dat. En hoewel er steeds meer door de SMD-machine gedaan wordt, zal altijd een deel mensenwerk blijven.’

Het is hier niet massaal

‘De sfeer is goed hier bij VDH. Het is hier niet massaal, je kent elkaar en kunt met iedereen door een deur. Ik blijf dit werk met plezier tot mijn 67e doen, het is echt iets voor mij. Toch zeg ik tegen stagiaires altijd dat ze wel hun school moeten afmaken. En ze krijgen een leuke mok van me mee naar huis.’