Ik heb hier alles geleerd

21-04-2022
Ik heb hier alles geleerd

René Kuiper, manometers en thermometers, VDH Products

René Kuiper werkt 23 jaar bij VDH Products. ‘Het is een kwestie van passie, dan word je ergens meester in.’

Betaald voetbal

‘School was niet echt iets voor mij. Ik ging dus rond mijn 16e werken, in de medische hoek, een groothandel waar ze alles voor de artsenpraktijk verkochten behalve medicijnen. Dat combineerde ik met voetbal, dat was mijn andere baan. Ik woonde in Roden en speelde bij de FC Groningen jeugd. Ook zat ik bij de selectie voor het Nederlands Elftal onder 18, en daarna werd het betaald voetbal in de hoofdklasse.’

Aangenomen bij VDH

‘De groothandel groeide snel en opende een nieuwe vestiging in Assen. Ze vroegen mij om daar te gaan werken. Maar ik ben Rodenaar, en zag er tegenop om te gaan forensen. Toen vertelde mijn zus dat ze mensen vroegen bij VDH. Ik kende de toenmalige eigenaar, die sponsorde VV Roden. En zijn zoon was ook een goede voetballer. Bovendien wist ik dat Gerard Voskuil bij VDH werkte, die kende ik als trainer van Achilles Assen. Toen ik werd aangenomen, kwam ik op de afdeling manometers en thermometers onder Gerard te werken.’

Het vak geleerd

‘Ik ben langzaam “gebracht” zoals ze dat in de voetballerij zeggen. Stapje voor stapje heb ik het vak geleerd. Eerst mocht ik de manometers vullen met glycerine en dichtzetten. Later leerde ik afstellen, en uiteindelijk ook ijken, want VDH manometers kunnen worden geleverd met een ijkcertificaat.’

Meesterschap

‘Een manometer maken is een nauwkeurig werkje. Je bouwt ze helemaal met de hand op, ook die van 100bar. Gerard heeft me alles geleerd, wanneer je welk gereedschap gebruikt en hoeveel kracht je moet zetten. Als je ergens echt voor gaat word je er meester in, dat is een kwestie van passie denk ik. En ik heb veel technisch en ruimtelijk inzicht, en een goede motoriek. Dat is nodig, want manometers en thermometers zijn ware precisie-instrumenten.’

Speciaal gereedschap

‘Onze manometers en thermometers zijn degelijke instrumenten van hoge kwaliteit en worden geleverd aan klanten over de hele wereld. Toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld de koeltechniek, zuivelindustrie en olieraffinaderijen. Ik ben verantwoordelijk voor de hele lijn, we hebben een mooi team en we weten elkaar goed aan te vullen. Voor het efficiënt produceren van onze meetinstrumenten zijn geen gereedschappen in de markt te koop. Door goed overleg met mijn collega’s van de mechanische afdeling hebben wij veel machines in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd om zodoende het productieproces te verbeteren.’

Kennis overdragen

‘Om het werk over te kunnen dragen aan anderen, ben ik bezig om alle productieprocessen van mijn afdeling vast te leggen in ons digitaal systeem, Assembly-X. Je kunt natuurlijk niet alles vanuit een systeem leren. Er zijn bijvoorbeeld wijzertjes die je strakker over het asje moet zetten, zodat ze niet lostrillen. Zaken die je in de praktijk moet ondervinden en leren. Ik geef die kennis graag door.’

Naar mijn zin

‘Ik heb het erg naar mijn zin bij VDH. Er is waardering voor mijn werk, ik heb mijn eigen afdeling en heb nog meer dan voldoende uitdagingen. Het voetballen heb ik al een tijd achter me gelaten: ik fiets nu veel. De ervaring die ik uit de voetballerij heb meegenomen is hoe je met mensen omgaat, en met druk. Daar heb ik tot de dag van vandaag profijt van.’